Tylypahkan jälleenrakennus – taas


Vaikken ole joka viikko työstänyt Kotinoidan koloa, huomasin taas haaveilevani uudesta nettitylypahkan rakentamisesta. Tai no, välillä haaveet ovat enemmänkin vanhan nettitylypahkan elvyttämisessä. Joka tapauksessa nettifanittamiseeni näyttäisi kuuluvan aika selkeänä osana Tylypahka. Ilman Tylypahkaa ei ole Potter-maailmaa…

Tylypahkassa vaan on jotain maagista. (Kuva vapaasti jaossa pixabay.comissa)

Ongelmana on joka kerta homman skaalautuvuus. Noin 10 jäsenen palveleminen sujuu ongelmitta ja aikaa riittää kehitellä kaikkea uutta ja jännää. Kun jäsenmäärä kasvaa yli 30 on työmäärä kuitenkin jo hieman liian suuri. Haluan aina antaa kaikille mahdollisuuden osallistua ja lopputuloksena voikin oppilaslista paisua aivan liian suureksi ja homma niin sanotusti räjähtää käsiin. Unohdan kuitenkin yleensä tämän skaalautuvuusongelman aloittaessani alusta.

Nyt olen kuitenkin taas yrittänyt vähän miettiä skaalautuvuutta ja suunnitteilla on versio, jossa osallistuva oppilas itse tekee mahdollisimman paljon ja minulle jäisi ehkä vähemmän. Jos vaikka rakentaisin kerran jokaisen vuosiluokan sisällön, enkä sen jälkeen enää koskisi siihen. Osaisinkohan? Mahdollisesti tässäkin homma menee mönkään, kun maailma laajenee rakentaessa. Himo rakentaa ja säätää nyt vaan tuntuu olevan aika voimakas.

Jossain vaiheessa aloin myös koodaamaan javascriptillä osia, jotta saisin esimerkiksi Lajitteluhatun toimimaan ilman, että henkilökohtaisesti toimin sen aivoina jokaisen sovittajan kohdalla. Yritän hyödyntää tällaista koodausta enemmän jatkossa, vaikka juuri mainitsemani Lajitteluhatun viimeisin toimiva koodaus onkin hävinnyt jonnekin. Työstän tällä hetkellä vanhempaa versiota Lajitteluhatusta ja metsästän koodistani virheitä. Automaattisena toimiva lajittelu nopeuttaisi alkuun pääsemistä uusilla.

Internetin syövereistä löytyi arkistoituna koodaamani kutsukirje Tylypahkaan ja sen olen nyt saanut toimivaan muotoon (Kiitos WaybackMachine!). Julkaisin nyt kirjeen päivitetyn muodon kaikille kokeiltavaksi. Laitan koodattuja osioita ainakin toistaiseksi sivustolle, jota kutsun Kotinoidan kolon jatkeeksi ja laajennan sinne pikkuhiljaa kaikenlaista itse koodattua.

Linkkivinkkinä Lue henkilökohtainen kutsukirjeesi Tylypahkaan

Tylypahka on jonkinlainen pakkomielle, jonka rakentamista toistan muutaman vuoden välein. Rakennan järjestelmän, inspiroidun, keksin lisää ylläpidettäviä osia järjestelmääni ja joudun lopulta lopettamaan ajanpuutteen vuoksi. Saatuani hieman taukoa, tekee taas mieli ruveta rakentamaan uutta.

Lukuvinkkinä Kotinoidan kolon blogilta löytyy avainsanan Tylypahka alta vaikka kuinka paljon Tylypahkan tekoon liittyvää pohdintaa ja ahdistusta työmäärän paisumisesta mahdottomaksi.

Jätä kommentti