Hän-joka-jääköön-nimeämättä


Voldemort – Hitler – Putin. Kolme vaikeaa nimeä, joista kaksi valitettavasti on kytköksissä todelliseen maailmaan.

Pahuudesta keskustelu on vaikeaa. Sanoja on vaikea löytää ja ahdistus saa ainakin minut välttelemään naapurivaltion johtajan nimen käyttöä. Aivan kuin nimen ohittaminen osittain poistaisi ongelman tai ainakin sallisi ongelmalta pakenemisen. Mutta yritän tässä artikkelissa nyt kuitenkin käsitellä asiaa ja samalla yritän ymmärtää äitini ja Rowlingin sukupolven näkökulmaa aiheeseen.

Toinen maailmansota ja sen synnyttämät traumat

Harry Potter-kirjat kirjoittanut J. K. Rowling on syntynyt 60-luvulla ja hänen vanhempansa ovat eläneet toisen maailmansodan aikaan. Maailmansodan jäljet ja Hitlerin juutalaisvainot ovat olleet erittäin vaikea asia ja uskoisin tämän värittäneen Potter-tarinaa aika paljon. Muistan jo aiemmin lukeneeni kirjat 6-7 (Puoliverinen Prinssi ja Kuoleman Varjelukset) miettien, että tästä paistaa toinen maailmansota läpi.

Rowlingin vanhempien sukupolvi on elänyt sota-aikaan ja varmasti siitä on siirtynyt traumaa eteenpäin seuraavalle sukupolvelle. Oikeastaan Rowlingilta on siis aika hyvä veto käsitellä sotaa ja syntyperän perusteella syrjintää kirjassaan, jolloin hän tulee käsitelleeksi oman sukunsa osalta vaikeaa aikaa. Valitettavasti sukupolvet linkittyvät toisiinsa tunnetasolla myös traumojen osalta ja toimintamalleja ja tunteita siirtyy eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.

Oma äitini on jokseenkin Rowlingin ikäinen ja isoäitini on ollut lapsi toisen maailmansodan aikaan. Olemme äitini kanssa hieman keskustelleet tunnelukoista, jotka sota-aika on jättänyt isoäitiini ja miltä osin nämä tunnelukot ovat siirtyneet eteenpäin suvussa. Minun äitini on siis perinyt joitakin tunnelukkoja äidiltään ja työstää niitä. Minä taas perin niitä omalta äidiltäni ja yritän osaltani työstää niitä, jotten siirtäisi samoja traumoja ja tunnelukkoja eteenpäin vielä seuraavallekin sukupolvelle.

Kylmä sota ja pelko uudesta sodasta

Rowlingin ja äitini sukupolvi on nuoruudessaan myös kokenut idän ja lännen väliset jännitteet ja pelon sodan uudelleensyttymisestä. Tuolloin Neuvostoliitto (nykyinen jokseenkin Venäjän alue) on ollut suuri riski ja sodan roihahtamista Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä on tosissaan pelätty. Näiden kahden suurvallan välisenä sotatantereena olisivat Euroopan maat, eli sota olisi ”omalla pihalla”. Toisen maailmansodan jäljiltä ymmärrän Itä-Länsi-jaottelun ja Neuvostoliiton uhoamisen lisänneen pelkoa uudesta sodasta.

90-2000-luvuilla päästiin elämään rauhan aikaa idän ja lännen välillä. Venäjää ei tarvinnut pelätä ja traumoja pääsi tässä välissä vähän purkamaan. Juuri tässä aikaikkunassa Rowling loi Potterin tarinan. Ehkä aika oli historiallisesta näkökulmasta oikea tai sitten taikamaailmaan sijoittuva tarina oli muuten vaan tarpeeksi etäinen kaiken sodan pelon jälkeen. En usko, että tarinaa tietoisesti luotiin käsittelemään sodan traumoja, mutta siihen se kuitenkin joiltain osin sopii.

Äitini on kuvaillut Ukrainan sotaa ja sen leviämisen pelkoa jokseenkin samanlaiseksi kuin millainen ilmapiiri oli hänen nuoruudessaan 70-80-luvuilla. Sama suurvalta, vaikkakin eri nimellä, uhoaa ja Eurooppa kohtaa riskin muuttua jälleen sotatantereeksi. Osittainhan niin on jo käynytkin. Tunnemaailmaltaan Ukrainan sota siis herättää tässä sukupolvessa samaa pelkoa ja ahdistusta kuin Kylmä sota aikoinaan.

Voldemort ja Ukraina

Puolalainen katutaiteilija Kawu maalasi Putinin Voldemortiksi ja voin kyllä ymmärtää miksi (katso kuva esim täältä). Vertaus on minusta osuva, vaikkakin eri syistä kuin Voldemortin ja Hitlerin vertailu.

Sota ja pahuus kulminoituu Potter-kirjoissa Voldemortin ympärille. Hän on pyrkinyt valloittamaan maailman ja tuhoamaan osan taikaväestöstä syntyperän perusteella. Hänet on kukistettu, mutta hän nousee uudelleen tuhoamaan maailmaa. Hän on niin paha, ettei hänen nimeään edes tulisi mainita, vaan häneen viitataan nimityksillä kuten ”hän-joka-jääköön-nimeämättä”.

Voldemort on yksinvaltias, jolle ei sanota vastaan ja jota myötäillään kaikilla kommenteilla. Hän käyttää silmitöntä väkivaltaa ja vaikuttaa täysin pelottomalta. Häntä vastustaneet pakenevat ja katoavat. Mediakin uutisoi vain hänen hyväksymiään aiheita ja vain hänelle sopivasta näkökulmasta. Tämä kaikki kuulostaa jotenkin erittäin paljon siltä, mitä Putinista ja Venäjän uutisoinnista kerrotaan tällä hetkellä.

Toisen maailmansodan jälkeen on pelätty uutta sotaa ja nyt pahuus on päässyt valloilleen uudellen. Voldemort oli ehkä ajateltu Hitlerin vertauskuvaksi, mutta sopii myös hyvin yhteen Putinin kanssa. Toivottavasti jostain muodostuu Harry Potterin kaltainen pelastaja, jonka avulla saataisiin maailmaan rauha.

Artikkelin otsikkokuva on Katan muokkaama versio pixabay.comissa vapaasti jaetusta kuvasta. (Ethän kopioi kuvaa täältä. Voit hakea alkuperäisen kuvan täältä)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s