Taikamaailma on jämähtänyt menneisyyteen


Rowlingin kirjoissa kuvaillaan omaa taikamaailmaansa, joka poikkeaa jonkinverran tästä meidän arkisesta maailmasta. Lähinnä poikkeavuudet näyttävät minun silmääni paikalleen jämähtämiseltä. Taikamaailma ei kuitenkaan ole jämähtänyt tietylle vuosisadalle, vaan löydän sieltä paljon eri aikakausia. Tässä hieman esimerkkejä, joita olen huomannut.

Minusta on aika jännä ajatus, että oikeastaan vaan sotketaan yhteen historian eri aikakausia ja saadaan ihan omanlaisensa maailma, joka nykypäivään verrattuna on jotenkin eksoottinen ja taianomainen. Mutta mitä mieltä te muut Potter-fanit olette?

Opiskelujärjestelmä on keskiajalta

Rowling on selostanut Tylypahkan olevan ainut varsinainen koulutustaso. Ennen Tylypahkaa opiskellaan joko kotiopetuksessa tai jästikoulussa ja sen jälkeen ei ole jatko-opiskelupaikkaa. Koulu on sisäoppilaitos linnassa, joka muistuttaa hieman katolilaisen kirkon luostarijärjestelmää. Koulussa opiskellaan tiettyjä aineita, joilla joko on tai ei ole käytännön merkitystä.

Tämä muistuttaa hieman keskiaikaista järjestelmää, josta tosin on vain rajallisesti tietoa. Löytämäni mukaan kuitenkin opetusta oli tarjolla muutamissa aineissa. Aluksi latinan kieli, lukeminen ja kirjoittaminen olivat tärkeitä ja myöhemmällä keskiajalla kehittyi opetusjärjestelmä, jossa oppiaineina oli latinan lisäksi kielioppi, retoriikka, logiikka, aritmetiikka (matematiikkaa kokonaisluvuilla), geometria ja tähtitieto.

Esimerkiksi Cambridgen yliopistolla oli 1200-luvulla käytäntö, missä edellä lueteltuja aineita opetettiin kursseina. Opettajina ei ollut niinkään professoreita, vaan aiemmin kurssit suorittaneita ”mestareita”. Myös Oxfordissa on ollut opetustoimintaa 1000-luvulta, tosin järjestäytyneessä muodossa vasta reilu sata vuotta myöhemmin. Ajallisesti Oxfordin perustaminen sopii aika hyvin yhteen Tylypahkan historian kanssa. 1200-1300-luvuilla perustettiin useita yliopistoja, mikä sinänsä ei enää sovi yhteen taikamaailman yhden opiskelutason kanssa. Tylypahka siis sinänsä on jämähtänyt jonnekin 1000-1200-luvulle.

Loitsujen kieli renesanssiajalta

1500-1600 -luvulla renesanssiaika koitti Britanniassa. Koulujärjestelmään se toi mukanaan kreikan ja heprean kielen opetusta. Raamattua oli ruvettu tekemään englanninkielisenä 1500-luvulla, joten latinan rooli ainoana opetuskielenä mureni. Jotenkin tuntuu oudolta sattumalta, että taikamaailman loitsut ovat pääasiassa latinaa, mutta osittain myös kreikkaa, hepreaa ja arameaa. Ne sopivat jotenkin renesanssiajan menoon.

Pukeutuminen ja kirjoitusvälineet keskiajalta

Pukeutumiseen käytetään Potter-maailmassa kaapuja. Googlen kuvahaun ja wikipedian avulla löytyi vastaavanlaisia vaatteita 1200-1300-luvuilta Britanniassa. Kirkolliset miehet (papit yms) ovat toki käyttäneet vastaavaa vaatetusta myöhemminkin. 1300-luvun jälkeen miehillä on kuvien perusteella ollut käytössä sukkahousuja, joita ei näy velhojen vaatetuksessa. Sen sijaan niitä kyllä näkee elokuvassa kummituksen päällä. Koulupuvut kuitenkin näyttävät erittäin paljon keskiaikaisilta.

Myös sulkakynä on mustekynän vanha edeltäjä ja sitä käytettiin keskiajalla. Tästä lienee turha sanoa sen enempää.

Lähteet:

Artikkelin kuva on pixabay.comista.

2 vastausta artikkeliin “Taikamaailma on jämähtänyt menneisyyteen

  1. Mielenkiintoinen julkaisu. Itsekkin olen joitain näitä miettinyt mutta nyt kun luki tämän, huomasin niitå olevan paljon ennemmänkin

    1. Kiitos palautteestasi. Mukavaa, että pidät tätä mielenkiintoisena. Olen muutamaankin otteeseen aloittanut tämän artikkelin ja ajatellut saavani sen valmiiksi. mutta sitten keksin taas jotain uutta, joka sopisi mukaan. Päädyin nyt kuitenkin kahden vuoden työstön jälkeen laittamaan artikkelin tällaisena. Myös vaatetuksesta oli tarkoitus etsiä kuvia ja laittaa verrattavaksi. Mutta ehkä siitä tulee toisen artikkelin aihe.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s