Raivostuttava, ihana Pottermore


Rowling on oikeastaan aika erilainen ihminen kuin minä ja hänen luomansa yksityiskohtaiset selitykset eivät aina oikein toimi minun maailmassani. Tämä tekee Pottermoren käytöstä välillä erittäin tuskallista. En esimerkiksi pidä Rowlingin tavasta tehdä liemiä, enkä ole taipunut siihen kokonaan. Loitsut ymmärrän paremmin.

Suurin ongelmani liemien teossa ovat taikasauvan heilautukset, jotka Pottermoressa ovat oleellinen osa liemen keittämistä. Kirjojen Kalkaros on kuitenkin todennut, ettei liemien keittäminen ole mitään sauvan heiluttelua ja tämä ristiriita vaivaa minua. Miksei siitä oikeasti voitu tehdä erilaista taikuuden muotoa, missä sauvalla ei ole mitään tehtävää?

Vaikka olenkin Rowlingin tavoin opettaja, en ole Rowlingin erikoisalaan, kieliin, kovinkaan hyvin perehtynyt. Omat aineeni ovat luonnontieteitä ja erityisesti kemiaa. Kemia onkin juuri se aine, mitä Rowling on kertonut vihaavansa kouluaineiden parista. Hän tuntuu luoneen liemet kostona kemian opettajalleen ja tämä tuntuu jo melkein henkilökohtaiselta. Jo siksikin olen hieman vastustamassa liemien muotoa Pottermoressa.

Olen liemissä vielä aika oman mielikuvani ja Pottermoren välimaastossa. Olen myöntynyt siihen, että sekoitussuunnalla on merkitystä lopputuloksen kannalta, vaikkei se tunnu ollenkaan järkevältä edes taikamaailmassa. Taikasauva ei kuitenkaan minusta kuulu liemien keittoon ollenkaan ja aion pitää sen kaukana liemikattilasta (paitsi ehkä liemen ainesten analysoinnin osalta).

Olen kuitenkin taipunut Pottermoren suuntaan viimeisen vuoden aikana. Loitsuissa luovuin omasta mielikuvastani taikasauvan heiluttelun suhteen ja otin käyttöön Pottermoressa esitellyt heilautusliikkeet. Loitsuista tulee näin monimutkaisempia ja hieman haasteellisempia kuin mitä ne mielestäni ovat kirjojen pohjalta. Olen kuitenkin tyytyväinen Pottermoren versioon, koska aiempi käsitykseni oli ehkä hieman liian alkeellinen ollakseen edes järkevä.

On Pottermoressa toki erittäin hyviäkin puolia. Innostuin esimerkiksi, kun löysin taikasauvojen materiaalien kuvaukset ja niiden sidonnaisuuden sauvan omistajan persoonaan. Olin nimittäin kuvitellut yhteyden jokseenkin tällaiseksi ja olisin varmaan lähtenyt etsimään materiaalia samantyyppisten kuvausten luomiseen. Sauvatieto on erittäin mielekästä ja hauskaa. Innostuin jopa marraskuussa tekemään testin sauvan materiaaleista Pottermoresta löytämäni perusteella. Vastaavaa on käynyt myös joidenkin liemiainesten kohdalla.

Ymmärrän Pottermoren tarkoituksen. Sivusto on Rowlingin tapa saada julki omia taustamateriaalejaan ja mielikuviaan taikamaailman yksityiskohdista. Lisäksi siellä on hienoja kuvia ja Harryn seikkailuihin pääsee tutustumaan hieman kuvakirjan kaltaisella järjestelyllä. Samalla Rowling saa mainostettua uusia Potter-maailman oheistuotteita sopivalle kohderyhmälle. Kaikkea en kuitenkaan pysty käsittämään.

Suurin muutos on minussa on se, että vielä keväällä 2014 boikotoin Pottermorea kokonaan. Silloin yritin pohjata kaiken kirjoihin ja täydensin omalla mielikuvituksellani. Usein etsin myös muualta netistä tietoa aiheista. Koska Pottermore kuitenkin on olemassa, tuntuu järkevältä ruveta hyödyntämään sitä tietolähteenä. Miksi etsiä muualta, jos Pottermorestakin löytyy?

Olen siis ruvennut hyödyntämään Pottermoressa esitettyä aikaisempaa enemmän. Olen myös huomannut, miten Pottermoren käyttö on muokannut käsityksiäni Pottermaailman toiminnasta, loitsuista ja taikasauvan roolista. Kaikkea en vielä pysty sulattamaan, enkä ehkä haluakkaan. On kuitenkin ihan järkevän tuntuista hyödyntää osaa olemassa olevasta materiaalista.

2 vastausta artikkeliin “Raivostuttava, ihana Pottermore

 1. Minä oon kieltänyt Pottermoren käytön tietolähteenä mitä tulee HP-roolipelieni maailmaan ja itse käytän sitä niissä (ja yleisesti fanfiction-visioihini) hyvin varoen ja harkiten. Roolipeleissäni taitaa tällä hetkellä olla vain tuo taikasauvojen puutyypit ja ydintyypit Pottermoresta ongittu. Kaikki muu pohjaa kirjoihin ja omiin visioihini ja ehdotusten kautta pelaajien visioihin.

  Pottermore on kiva Rowlingin omiin ajatuksiin tutustumisen suhteen, mutta mielestäni ei yleisesti ottaen toimi hyvänä tietolähteenä koska hän ei jostain syystä ole ajatellut kaikkea loppuun asti ennen julkaisua. Ja minä tykkään pitää HP-maailmani läpeensä loogisena ja kasassa. Yksi merkittävimpiä esimerkkejä Pottermoren ongelmista on uudet tiedot aikamatkailusta – Rowlingin Pottermore-visio siitä a.) on ristiriidassa kirjojen infoihin ja b.) aiheuttaisi universumissa täydellisen kaaoksen ja rampautumisen eli ei toimi realistisena aikamatkustus-visiona muutenkaan.

  Sitten on nuo mielestäni turhahkot yksityiskohdat kuten juomien sekoitussuunta ja taikasauvan helitusukuviot…En näe syytä miksi sekoitussuunnalla pitäisi olla mitään merkitystä, ja kaikenlaiset rannehelitusukuviot loitsuille tekevät loihtimisesta tarpeettoman monimutkaista. Mielestäni kirjoissa vakiinnutettu riittää haasteellisuuteen; loihtiminen vaatii selkeästi lausutut sekä oikein painotetut sanat, keskittymistä, aikeen, ja asianmukaisen tunnelatauksen ja tasapainon. Loitsussa onnistuminen on siis jo itsessään monitahoista ja vaativaa – kukaan ei kirjojenkaan mukaan voi vain puolihuolimattomasti osoittaa jotain, lausua sanaa ja onnistua. Nähdäkseni siis haasteellisuuteen ei tarvitse mitään heilutteluja ja moinen lisäys tekisi loihtimisesta aivan liian hidasta ja monimutkaista. Moinen olisi etenkin taistelutilanteissa äärimmäisen hankalaa – loitsun sauvan kärjestä lähtö venyisi jo muutenkin kestävästä muutamasta sekunista (eli siitä kauanko kestää lausua taikasana), paljon pidemmäksi + todennäköisemmin epäonnistuvaksi jos yksikin heilautusvirhe sattuisi.

  Minä siis käytän paljon mieluummin tietolähteenä vain kirjoja joiden infoja sovellan ja täydennän omilla näkemyksilläni. Välillä saatan hyödyntää jotain jostain muusta ”virallisesta” lähteestä kuten elokuvista mutta kaikkiin niihinkin suhtaudun harkiten.

 2. Minulla elokuvat ja pelit ovat edelleen ehdoton ei tietolähteenä mihinkään. Pääasiassa siksi, että Rowling ei ole tehnyt niitä, vaan niissä on jonkun muun tulkinta Rowlingin luomasta. Yritin pari viikkoa sitten katsoa telkkarista Potter-elokuvaa, mutta en edelleenkään kyennyt katsomaan kuin viiden minuutin pätkän. Sen jälkeen alkoi kaikki epäjohdonmukaisuus ja ristiriitaisuus kirjojen maailmaan häiritä liikaa ja vaihdoin kanavaa.

  Koska käytämme eri taustatietoja eri asioihin, on varmaan ihan loogistakin nojautua eri tietolähteisiin. Olen opettaja ja minulla on jokin aivohäiriön kaltainen halu tehdä opetusta myös Pottereissa esiintyvistä aineista. Esimerkiksi loitsujen tai liemien järkevään kokonaisuuteen pääsen kuitenkin vain kokoamalla paljon taustatietoa. Ilman tietopankkia en osaa jäsentää järkevää muutaman kohdan ”opetussuunnitelmaa”, johon olen pyrkinyt jokaisen aineen osalta. Roolipelatessa oppituntien sisältö tai kokonaiskuva opetussuunnitelmasta ei varmasti ole yhtä oleellinen kuin tunteja käytännössä kokoavalle, eikä tietoa siinä mielessä tarvita ihan niin monista yksityiskohdista.

  Joka tapauksessa on Pottermoren ja kaiken muunkin nettipuuhastelun määrä vähentynyt huomattavasti pääsiäisen jälkeen. En vaan yksinkertaisesti ole ehtinyt, jaksanut ja pystynyt. Huomasin jopa äsken, että Pottermoren tunnukseni on lakannut toimimasta.

  Kiitos Nibs kommentistasi! On oikein mukavaa kuulla muiden mietteitä vastaavista asioista. On myös kannustavaa huomata, etten ole ainoa, joka näiden ajatusten kanssa painii. Monille nuoremmille Potter-faneille tuntuu olevan yhdentekevää mistä mikäkin asia on peräisin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s