Unettomia öitä, hammassärkyä ja Tylypahkaa


Arkipäiväni koostuu nykyisin aika eri asioista kuin vuosi sitten. En osannut oikeastaan edes kuvitella, mihin olin ryhtymässä, kun sain lapsen. Ennen kaikkea oma aika tuntuu katoavan jonnekin. Aika monen asian tärkeysjärjestys on myös muuttunut ja yritän nyt vaihteeksi taas muokata sivujen tekemisen logiikkaani muutoksiin sopivaksi. Lisämausteena kaiken kommelluksen keskellä ovat satunnaisesti ilmenevät unettomat yöt ja viimeisen viikon ajan vaivannut hammassärky.

Aika tuntuu häviävän johonkin ihan älyttömän nopeasti. Huomaan tämän erityisesti silloin, kun maksan laskuja. Tuntuu kuin olisin viimeksi eilen maksanut vuokraa ja taas se pitää maksaa. Poikakin kasvaa ihan älytöntä vauhtia ja juuri, kun vaatekaapista on saanut pois liian pienet vaatteet, huomaa käyttökokoistenkin jääneen pieniksi. En ole tottunut tällaiseen nopeaan tempoon elämässä. Luulin olleeni kiireinen ennen lapsen syntymää, mutta nyt aika hurahtaa ohi sellaiseen tahtiin, etten edes tajua olevani myöhässä jo.

Tämä on tietenkin vaikuttanut myös nettisivujen tekoon viimeisen vuoden aikana. Sain kohtalaisella menestyksellä yhdistettyä kaksi ylläpitämääni taikakoulua yhdeksi, mutta aikani ei riittänyt edes sen yhden ylläpitoon loppupeleissä. Tajusin joskus keväällä, että olen pulassa nettisivujen päivityksen kanssa sitten, kun poika vähentää päiväunien määrää. Ja niinpä vähensikin. Onneksi järjestelmästä löytyi porukkaa jatkamaan hommaa ja käyn siellä välillä uteliaana kuikuilemassa ja sähläämässä jotain tuoreen ylläpidon päänvaivaksi.

Minun pitäisi pikkuhiljaa oppia olemaan tekemättä taikakoulua (tai muutakaan säännöllistä päivitystä vaativaa nettisivua). Silti saan välillä hirveitä innostuksen ja energian puuskia ja tekisi mieli tehdä. Kuten mainitsin aiemmin (täällä), kokoan vaihteeksi taas taikakoulua uudella järjestelmällä. En tänä yönä pohtiessani enää ole varma suunnitelmani toimimisesta, mutta en minä sivustoa ihan vielä poistakaan. Aika paljon energiaa sen kokeiluun ja koodin vääntämiseen kuitenkin on jo uponnut.

Jotta oppisin kestävän nettisivun teon mallin, pitäisi ensin oppia arvioimaan olemassa olevia päivittämiseen vapaana olevia resursseja (eli aikaa ja energiaa). Näiden resurssien pohjalta pitäisi sitten osata päättää, mitä sivuille pystyy laittamaan kävijöitä varten. Viimeisimmän arvioni pohjalta voisin valitettavasti tarjota vain katseltavaa ja luettavaa ilman kommentointia ja tämä tuntuu vähän liian huteralta pohjalta millekään sivustolle. Eihän se täällä Kotinoidan kolossakaan oikein toiminut, vaan kävijämäärää olen saanut kasvatettua tarjoamalla kävijöille mahdollisuutta osallistua keskusteluun ja puuhata kaikenlaista.

Ehkä kaikkein järkevin tapa toteuttaa satunnaista Tylypahka-rakenteluhimoani olisi pelkkä eriaisten Tylypahkan osien kokoaminen. Nämä osat voisin sitten linkittää osaksi Kotinoidan koloa ja tarjota niitä Puuha-osion alla. Tai voisin väsätä niistä sopivan joulukalenterin, jos saan tarpeeksi monta osaa valmiiksi. Suunnitelmaa pitää varmaan vielä miettiä ja visioida.

Tärkeintä tässä öisessä pohdiskelussani varmaankin olisi se, että opin hyödyntämään olemassa olevan päivitysaikani sivustoon, johon sellainen määrä päivitystä on tarpeeksi. Olemassa olevan ajan arviointi on kuitenkin haastavaa, kun välillä vauva valvottaa kolme yötä putkeen ja välillä tulee jotain muuta kaiken energian vievää häikkää. Kuten tänä yönä hammassärkyä, jonka kanssa en osaa nukkua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s