Hämmentävä uusi fanitus


Suurin fanituksen kohteeni on aina ollut Harry Potter -maailma. Imettämisen yhteydessä olen kuitenkin ruvennut katsomaan kaikenlaista telkkarista ja löytänyt uusiakin fanituksen kohteita. Tämä on sekoittanut päätäni ja nettisivuntekohaaveitanikin jo jonkinverran. Tässä avaan hieman tarkemmin fanitukseni muuttumista vauvan synnyttyä.

Harry Potter -maailma on ainoa, johon olen tehnyt nettisivujan ja jossa olen roolipelannut. Minulla on jopa Potter-fanitusta varten erillinen Facebook-tunnus. Olen tehnyt kaikenlaista. Kirjoittanut, piirtänyt ja ennen kaikkea haaveillut Tylypahkan nettiversiosta, jossa pääsisi oikeasti opiskelemaan Potter-kirjoissa esiintyviä asioita. Tämän fanitusmuodon parissa onkin vierähtänyt jo 15 vuotta ja vanhin vielä toiminnassa oleva nettisivuni on 10-vuotias. WordPressin palvelun avulla olen tehnyt Potter-aiheisia nettisivuja jo viisi vuotta.

Vauvani kotiutui sairaalasta joulukuun puolivälin tienoilla ja olen siitä lähtien ollut paljon kotona. Aluksi vauvan hoito vei kaiken ajan, mutta sitten keksin katsoa telkkaria imettämisen yhteydessä. Vauvalla oli myös sylivaihe, jonka aikana hän suostui nukkumaan tasan tarkkaan äidin sylissä. Silloin löysin monta muutakin fanituksen kohdetta telkkariruudusta. Sain jopa lahjaksi HBO:n paketin, josta pystyy katsomaan sarjoja ja elokuvia silloin, kun haluaa.

Viimeisten kuukausien ajan olen poiminut HBO:lta pääasiassa keskiaikateemaisia sarjoja, kuten The White Queen (tuli joskus myös YLE:ltä nimellä Valkoinen kuningatar), The Borgias (tuli joskus myös YLE:ltä nimellä Borgiat, maan ja taivaan valtiaat) ja Vikings (SUB:lta). Lisäksi katsoin normikanavilta Reign-sarjaa (Valtiatar, AVA:lta) ja Tudorsiakin (tuli joskus Neloselta) tuli katsottua joltain tallenteelta. Näitä kaikkia sarjoja yhdistää keskiaika Euroopassa. Osittain sarjat myös nivoutuvat yhteen ja melkein kaikissa on yhteyksiä Brittien saarille ja Ranskaan. Sarjoissa näkee kuninkaallisten loistoa, hienoja vaatteita ja kaikenlaisia hölmöjä sen ajan uskomuksia asiasta jos toisesta. Jotakuinkin realistisesta keskiaikakuvaelmasta rupesinkin sitten haikailemaan keskiaikafantasian pariin.

Tänä vuonna minulla on ollut Game of Thrones -villitys ja olen katsonut imettäessä kaikki tähänastiset tuotantokaudet. Nyt ilmestyy taas uudesta tuotantokaudesta jaksoja kerran viikossa ja odotan niitä innolla. Juonenkäänteitä riittää ja maisemat, vaatteet ja elämäntavat yleensäkin sopivat hyvin keskiaikakiinnostukseeni. Lisäksi sarja sijoittuu täysin omaan maailmaansa, joka on mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava. Olen jo huomannut pohtivani tämän sarjan juonenkäänteitä melkein yhtä paljon kuin Pottereita. Tämä on hämmentävää, sillä Potterit ovat kuvastaneet sitä ainoaa oikeaa fantasiamaailmaani jo pitkään. Nyt sitten pohdin ja uneksin jonkin toisen sarjan maailmasta.

Haarniskoja, linnoja, taikuutta, kuninkaallisia ja draamaa. Minulle sopiva sekoitus!
(The Middle Ages Headpiece by A Radakov 1911, Public Domain)

Kaikista hämmentävintä tässä on se, että nettisivuhaaveeni ovat muuttuneet. Tähän asti haaveena on aina ollut Tylypahka tai sen kaltainen sivusto, jolla voi opiskella ja roolipelata. Nyt olen ruvennut haaveilemaan aivan omasta fantasiamaailmastani, jossa yhdistyvät eri mielenkiinnon kohteet. Keskiaikaisessa maailmassani on noitia ja velhoja, ritareita ja armeijoita, lohikäärmeitä ja viikinkejä, kuninkaita johtamassa valtioita ja monenmoista uskontoa ja uskomusta tämän maailman synnystä. Tekisi mieli luoda jokin nettisivu vain tätä omaa maailmaa varten ja joka toisessa versiossa siitä on muodostumassa roolipeli. Muita vaihtoehtoja on kirjoitussivusto (jolla myös kävijät saavat kirjoittaa maailaani sijoittuvaa tai jolla kirjoitan vain yksin) ja uutissivusto, jolla julkaisen kirjoituksia ja kuvia tästä aivan omanlaisesta maailmastaan.

Kokonaan uuden maailman luominen on hämmentävää ja fanituksen muuttuminenkin tuntuu aika hämmentävältä. Kaikkein oudointa tässä on se, että tunnistan omasta fantasiamaailmastani selkeästi nämä eri TV-sarjat ja Potter-kirjat. En siis oikeastaan ole luonut mitään uutta, vaan maailmani on sulatettu yhteen monesta muusta. Intoa ja mielenkiintoa tätä maailmaa kohtaan löytyy, mutten usko, että muilta löytyisi ja tekemäni sivu jäisi helposti ilman kävijöitä. Ja vaikka sinne löytäisi joku aiheesta innostunut, en todellakaan ehtisi aloittaa uutta nettisivua nykyisten Potter-fanitukseen perustuvien sivujeni rinnalle. Todennäköisesti oma taikamaailmani siksi jää vain omaksi mielikuvituksen tuotteekseni, eikä sitä tule jaettua muille.

Näkökulmani asioiden fanittamiseen on auttamatta muuttunut viimekuukausien aikana ja intohimon kohteenikin ovat hieman muuttuneet. Nettisivujen tekemiseen löytyisi kuitenkin edelleen intoa ja ideoita enemmän kuin koskaan ehdin toteuttamaan. En todennäköisesti lähde toteuttamaan mitään omaa fantasiamaailmaa näiden uusien keskiaikafanitusteni pohjalta, mutta jos lähden, ette ainakaan pääse yllättymään täysin. Joka tapauksessa tämä fanituksen ja omien mielikuvien muuttuminen on todella hämmentävää ja ihmeellistä.

Yksi vastaus artikkeliiin “Hämmentävä uusi fanitus

 1. Oho. Aika hassua, että satuin juuri nyt lukemaan tämän, mutta tunnen välillä samoin ( vaikkei minulla karmaisevan pitkää fanitaustaa olekaan).

  Olen haaveillut, että voisin perustaa taikakoulun nettiin, vaikkei siitä luultavasti mitään tulisi, koska aika ei tunnu riittävän, enkä ole mitenkään hyvä käyttämään tietokonetta, tai muita vempaimia ja sovelluksia.

  Nyt juuri tässä viime kuussa sain kuitenkin kuulla Game of Thronesista ja innostuin siitäkin. Olen jostain syystä tässä miettinyt ja ihmetellyt juuri fantasia maailmaa kaikkine kromeluureineen ja muine hömpötyksineen. Kiinostukseni on aika ollutkin myös historiassa (ja tottakai fantasiassa), mutten vain ole ennen sopivaa tarinaa löytänyt, tai saanut inspiraati-itikan puremaa.

  Ajattelinkin tästä jonain päivänä juuri alkaa lukea tuosta Game of Thronesia ennen ollutta kirjaa (Tulen ja jään laulu-sarja, valtaistuinpeli), johon koko elokuva pohjautuu, mutten vielä ole saanut itseäni raahatuksi kirjastoon, jos tuota kirjaa siellä edes on. Joskus on turhauttavaa, kun asuu pikkukylässä, jonka kirjastossa on vain pieni määrä kirjoja.

  Mutta ihan näin asiaan palatakseni, niin eihän siinä mitään väärää ole, että ajatukset ja mieltymykset muuttuu. Itse asiassa on aika ihme, että saa säilytettyä saman innon yhteen sarjaan kokonaiset viisitoista vuotta.
  Ihmettelen silmät ymmyrkäisinä.

  // Jep, aloin ilmeisesti kirjoitella nyt karmivia teksti-kommentteja yhä vaan useampaan viestiin, mutta minkäs sille voi, kun asiat ovat inspiroivia…//

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s