Ilman pelkoa ei ole rohkeutta


Benji-hyppy on testi rohkeudesta. Tarvitaan paljon uskallusta hypätä jostain korkealta pelkän narun varaan. Silti taustaoletuksena on, että pelkää. Joko pelkää korkeaa pudotusta tai sitten jotain mahdollista onnettomuutta tai jotain muuta hyppyyn liittyvää. Mutta onko hypyn tekijä rohkea, jos hän ei pelkää?

Pelottavassa tilanteessa keho tuottaa adrenaliinia. Se on aine, joka saa sydämen lyömään nopeammin ja veren kiertämään paremmin. Aivot keskittyvät toimintaan, eikä ratkaisuja mieti niin tarkkaan. Silloin on helpompaa tehdä jotain eri tavalla, improvisoida ja ylittää pelkonsa. Jälkikäteen olo on todella hyvä juuri adrenaliinin takia.

Ilman pelkoa ei todennäköisesti toimisi samalla tavalla, koska adrenaliinia ei olisi. Aistit eivät reagoisi yhtä herkästi eikä uusia ratkaisuja välttämättä syntyisi. Benji-hyppy ei pidettäisi yhtään niin siistinä, eikä sen kokeilu poikkeasi keinusta hyppäämisestä. En usko, että hyppy herättäisi muissa samanlaista ihastusta tai kauhistusta, jos siihen ei liittyisi mitään pelkoa. Ihailemme niitä, jotka pystyvät tekemään meitä pelottavia asioita.

HBO:n sarjassa Game of Thrones esitetiin väite, ettei voi olla rohkea ellei pelkää. Se esitettiin sotatilanteessa, missä pienempää armeijaa johtava henkilö muisteli isältään oppimia asioita. Se sopi tilanteeseen hyvin ja on muutenkin jäänyt mietityttämän. Keksinkö mitään tilannetta, missä henkilö olisi oikeasti rohkea, vaikkei hän pelkäisi? En keksi. Siksi uskonkin tähän väitteeseen.

Minulle, korkeita paikkoja pelkäävälle, hyppääminen korkealta on lähes mahdotonta. Siksi pidän laskuvarjohyppääjiä, benji-hyppääjiä ja muita korkealta alas heittäytyjiä todella rohkeina. Vastaavasti hämähäkkien, käärmeiden tai vastaavien olentojen käsittely ei ole mitenkään erikoisen tuntuista, kun en pelkää niitä. Voin kuitenkin kuvitella, että se on monen mielestä rohkeaa. Rohkeus voi siis tarkoittaa monia asioita.

Rowlingin ajatus Rohkelikko-tuvasta avautuu ihan uuteen valoon, kun pohtii rohkeutta tällä tavoin. Harry oli rohkea kohdatessaan Voldemortin joka vuosi. Neville oli rohkea joka kerta, kun hän lähti Kalkaroksen oppitunnille (koska hän pelkäsi tätä opettajaa enemmän kuin mitään muuta). Ron oli rohkea lähtiessään etsimään jättiläishämähäkkiä metsästä ja Hermione oli rohkea rikkoessaan koulun sääntöjä.

Näitä hahmoja yhdistää se, että he olivat rohkeita ja kohtasivat pelkonsa. Vaikka kuinka pelkäisi, ei Rohkelikko peräänny, vaan jatkaa eteenpäin. Ei ehkä aivan heti, mutta kuitenkin jossain vaiheessa. Harry jokaisena kouluvuonna, Neville jokaisen kouluviikon aikana, Ron 12-vuotiaana halutessaan auttaa Hagridin pulasta ja Hermione lähtiessään kaverusten mukaan kielletyille alueille tai kiellettyyn aikaan vuodokaudesta. Hahmot saattoivat jopa onnistua olemaan yhtä aikaa rohkeita, mutta eri syistä.

Pottermoren lajitteluhatun mielestä olen Rohkelikko. Minussakin pitäisi siis olla jotain tällaisia piirteitä. Parhaimpana esimerkkinä kai on korkeanpaikan kammo. Vaikka minua huimaakin korkealla ollessa, olen kerran jossain mielenhäiriössä lähtenyt mukaan laskeutumaan kierreportaiden keskellä olevaan kuiluun. Selvisin alas pohjakerrokseen asti ja laskeuduin pelkän köyden varassa noin seitsemän kerrosta. En vielä ole päässyt irti pelostani, mutta ainakin olen kohdannut sen. En tiedä, olisiko rohkelikkomaisempaa etsiä mahdollisuuksia kohdata tämä pelko.

Joka tapauksessa rohkeus ja pelko ovat minusta parivaljakko. Kaikki pelkäävät jotain ja voivat osoittaa rohkeutensa kohtaamalla sen. Rohkeuden tunnistaa adrenaliinista ja ilman pelkoa ei sitä saa. Eikä jonkin asian tekeminen tunnu yhtään niin riemuvoitolta, jos siihen ei liity pelkoa.

Tavoitteenani on kirjoittaa mahdollisimman monena päivänä peräkkäin. Mitenköhän käy? Päivä 4.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s