Uusi vuosi, vanhat kujeet


Uusi vuosi on nyt alkanut ja omassa elämässäni on menossa aivan uusi vaihe. Alan pikkuhiljaa päästä jonkinlaiseen rytmiin vauvan kanssa elämisessä ja ehdin taas miettimään hieman, mitä haluan netissä Potterfanittaa. Toistaiseksi ajatukseni eivät kuitenkaan tunnu mitenkään uusilta, vaan vanhan kierrätys on edelleen ollut ajatuksissani pääosassa. Mitenkäs nyt näin?

Ensinnäkin pakkomielteeni Tylypahkaa kohtaan jatkuu ja olen jouluaatosta asti haaveillut Tylypahkan taikakoulun uudelleenavauksesta. Koulun oppituntijärjestelyt on kuitenkin mietitty uusiksi ja aika lailla vuoden 2003-2004 malliin. Silloin tein oppitunteja javascriptillä koodaten, eikä niiden päivittämiseen ensimmäisen koodauskierroksen jälkeen mennyt juuri mitään aikaa. Tunteja on vielä jäljellä arkistoissani ja niiden juoneen olen pohjannut useita blogikirjoituksin julkaistuja tunteja Tylypahkassa vuonna 2012. Mitenkään uusia aiheita tai uutta asiaa ei siis ole, vaan vuoden 2012 aikana paranneltu teksti olisi helposti yhdistettävissä aikaisempaan koodaukseen. Mielestäni onnistuin kohtuullisen hyvin tekemään Lajitteluhatun javascriptinä, joten mikseivät oppitunnitkin onnistuisi.

Tämä uusvanha opetusjärjestely javascriptillä ei enää vaatisi minulta kommenttia jokaisen osallistujan jokaiseen oppituntiin, jolloin systeemi voisi toimia hieman vähemmän aikaavievästi. Tosin javascripttuntien koodaukseen tarvitsee vielä löytää jostain aika, mutta kun työ on kertaalleen tehty olisi se valmista. Lisäksi voisi hyödyntää Puuha-osioon ja Joulukalenteriin opettelemiani polldaddyn testejä. Niistä saisi myös kokeita ja pistareita, joista osallistuja voisi suoraan saada palautetta minun edes katsomatta vastauksia. Niitäkään ei tarvitsisi kovin montaa kertaa päivittää ja korjata.

Tylypahkan taikakoulussa ei alkujaan ollut edes tarkoitus tarjota roolipeliä, foorumia tai muuta hömpötystä ja tähän olen todennäköisesti kallistumassa mahdollisen uudelleenavauksenkin yhteydessä. Innostuin tarjoamaan niitä kannustaakseni opiskelijoita tutustumaan toisiinsa, enkä sitten enää ehtinyt päivittää ja valvoa kaikkea. Mikäli saan Tylypahkani joskus uudelleen avattua, jätän varmaan foorumin ja roolipelin pois kokonaan ja keskityn siihen alkuperäiseen ajatukseeni opetuksen järjestämisestä. Roolipeliä voi harrastaa Taikakoulu Châteaun puolella, eikä minusta ole järkevää lähteä kilpailemaan uudelleenavatulla koululla toisen olemassa olevan kouluni kanssa. Varsinkin kun edellinen Tylypahkan versioni (hieman ontuen) yhdistyi Châteaun kanssa puoli vuotta sitten.

Toinen mahdollisesti elvytettävä sivustoni on Verisen Paronin ritarikunta (VPR), joka on ollut jonkinlainen kerho ja palkintojenjakokomitea. Sivusto jäi tauolle ajanpuutteen ja ideoiden vähyyden takia alkuvuodesta 2013, enkä ole kuin pari kertaa vilkaissut sivuja sen jälkeen. Yhtenä VPR:n tulevaisuuden mahdollisuutena olisi siirtyä tänne Koloon alasivuksi. Näin ei olisi yhtä blogia lisää päivitettävänä. Ritarikunnan toiminta on kuitenkin aina nojannut Lahopään päähörhöilijän (eli minun) harteille ja olen sitä vastuuta aina välillä jaksanut kantaakin.

Aloitin jo ennen lapseni syntymää, noin lokakuun puolessa välissä, Ikimusteen elvytyksen. Nettilehden elvyttäminen on ihan järkeväntuntuinen ajatus vieläkin ja olen siksi päättänyt aloittaa siitä päästä. En siis ole vielä lähtenyt toteuttamaan yllä esiteltyjä Tylypahkan tai VPR:n henkiin herättämisiä. Seuraavana on vuorossa Taikakoulu Châteaussa aktivoituminen paremmin ja tietenkin Kotinoidan kolon päivitys aina silloin tällöin. Kolossa olisi mukavaa pystyä päivittämään vähän useammin kuin alkuvuonna 2014 sain aikaiseksi.

Olen yrittänyt asettaa itselleni takarajaa Tylypahkan taikakoulun idean kehittämiselle ja VPR:n elvyttämiselle. Näin en toivottavasti taas hyppää pää edellä tekemään jotain ”uutta” miettimättä aikani riittämistä. Kesken jättäminen ja sivustoista luopuminen kun tuntuu edelleen tosi pahalta. Mikäli en enempää ilmoittele, sivut joko ilmestyvät tammikuun aikana tai eivät ollenkaan.

Olen vuosien varrella oppinut tarkastelemaan sivujen tekoa monesta eri näkökulmasta ja tein nyt vuoden 2015 tarkastuslistan (kuva alla). Mikäli kaikki kohdat ovat ok, voi haaveeni toteutua. Muuten käy köpelösti.

tarkistuslista2015

Vuosi 2015 alkaa siis osaltani aika lailla vanhoja aikoja haikaillessa ja vanhojen ideoiden jatkojalostamisella. Yritän pysyä realistisena ja olla haukkaamatta liian isoa palaa ja miettiä ajankäyttöäni (tätäkin kirjoitan klo 4 aamulla ja pidän tauon vaipan vaihtamista varten kesken kirjoittamisen). Tammikuun aikana liikkeelle lähtevät ideat saattavat vielä olla ajallisesti toteutuskelpoisia, muut on vain osattava jättää. Ehkä eläkepäivilläni sitten teen kokopäiväisesti Harry Potteriin liittyviä nettisivuja ja opettelen uusia koodaustapoja.