Vauvasta ennustetaan isoa


Kävin tänään äitiysneuvolan lääkärin rutiinitarkastuksessa. Periaatteessa neuvolassa käyminen, ultraäänikuvat ja muu lapsen kasvun seuraaminen on vapaaehtoista ja ainoana pakollisena on tavata lääkäri kerran ennen synnytystä. Nyt on siis kaikki pakolliset osat hoidettu pois alta. Toisaalta neuvolakäynneistä on ollut hyötyä ja on ollut kivaa nähdä ultraäänikuvista sikiön kehitystä. Jos neuvolan rutiinisuunnitelmaa noudattaa (mitä aion tehdä), tulee käyntejä vielä monia ennen kuin lapseni pääsee näkemään auringon valon. Samalla pääsen oppimaan paljon enemmän lapsestani ja sen kehityksen vaiheista.

Lääkärikäynnin lopputulos oli ihan positiivinen ja kaikki näyttäisi olevan kunnossa raskauden osalta. Lapsi voi hyvin ja liikkuu erittäin paljon (ei meinattu saada pysymään paikallaan pulssin mittausta varten). Jotain pientä supistusten kaltaista kroppani harjoittelee jo, mutta se kuuluu asiaan. Laskettu aika on 28.12., eli kolmen kuukauden päästä, joten synnytykseen tarvittavia lihaksia onkin jo hyvä ruveta vähän treenaamaan.

Lapsukaiseni on ikäänsä nähden kuitenkin lääkärin mielestä aika iso. Kokoarvio voi kuitenkin vaihdella viikosta toiseen, joten vielä ei tarvitse huolestua. Tämä voi tarkoittaa sitä, että lapseni onkin saanut alkunsa vähän aikaisemmin ja syntyy aikaisemmin tai sitten meillä vaan on ollut kasvupyrähdys äskettäin ja olemme vähän muita samanikäisiä edellä. Jos lapsi on vielä joulukuun loppupuolella vatsassa ja iso ikäisekseen, ei raskausajan kuitenkaan anneta mennä kovinkaan paljoa yli lasketun. Ison vauvan synnytyksessä myös keisarileikkaus tehdään herkemmin. Itse toivon kuitenkin mahdollisimman luonnollista synnytystä.

Tuleva äiti puolestaan on flunssassa ja sai lääkäriltä käskyn pysyä kotona ainakin kolme päivää lisää. Töihin on siis asiaa vasta torstaina. Tämän syksyn flunssa on ihmeen sitkeää ja olin jo koko viime viikon ja sitä edeltävän perjantain poissa töistä. Vähän tämä harmittaa, mutta saanpahan ainakin olla kotona sohvalla telkkaria katsomassa ja läppäriä käyttämässä. Seuraava Kolon ulkoasukin alkaa pikkuhiljaa valmistua, kun olen jaksanut vääntää sitä lisää tämän päivän aikana.