Miksen pysty luopumaan Tylypahkasta?


Kesän aikana ikioma Tylypahkan taikakouluni ja vuosikymmenen yhteistyönä pyörinyt Château yhdistyivät Taikakoulu Châteauksi. Viimeisistä ilmoituksistani ja jäähyväisistäni Tylypahkan taikakoulun sivuilla ei kuitenkaan ole kulunut vielä edes kolmea viikkoa, kun jo alkaa olla ikävä kyseistä sivustoa. Olen flunssaisena kehitellyt vaikka kuinka paljon erilaisia ideoita, mutta aikani ei riitä niiden toteuttamiseen. Miksen pysty vain luopumaan Tylypahkasta ja jättämään sitä taakseni hyvänä muistona?

Olen kolme kertaa rakentanut suositun Tylypahkan (2001, 2003 ja 2011) ja lisäksi ollut paljon mukana Taikakoulu Châteaun pyörittämisessä vimeisen kymmenen vuoden ajan. Jotain pakkomielteenomaista tässä kyllä on, sillä samat ajatukset uuden aloittamisesta ovat taas flunssan hellittäessä mielessä. Vaikka kuinka yritän olla realisti ja todeta, ettei aikani riitä, haluaisin rakentaa uuden ja entistä paremman taikakoulun. Erityisesti tämä kaipuu kohdistuu Tylypahkaan, vaikka olenkin mukana tekemässä Taikakoulu Châteauta.

Syitä Tylypahkakaipuulleni on monia. Olen nyt koonnut neljän kohdan listan niistä asioista, joiden kuvittelen vaikuttavan eniten Tylypahkan taikakoulun kaltaisten sivujen perustamis- ja ylläpitointooni. Toivottavasti näiden asioiden pohtiminen auttaa minua pidättäytymään uuden sivuston rakentamisen aloittamisesta, sillä aikani ei ihan oikeasti riitä yhdenkään uuden sivuston tekoon.

1. Haluan näyttää taitoni ja jakaa osaamistani muille. Rakastan Tylypahkaa ja koko Rowlingin Potter-maailmaa ja salaa unelmoin, että siitä joskus tulisi totta. Käytän aika paljon vapaa-aikaani Potter-maailman pohtimiseen ja Rowlingin tausta-ajatusten selvittelyyn. Olen vuosien varrella oppinut paljon erilaisista asioista aina latinankielisistä sanoista riimujen kirjoittamiseen. Jostain syystä haluan jakaa oppimaani ja oivaltamaani myös muille.

2. Haluan hallita kaikkea. Omaa sivua itsenäisesti päivittämällä olen itse vastuussa siitä, että kaikki toimii. Samalla pääsen hallitsemaan sivujen muotoutumista ja kehitystä ja päätän itse niiden suunnan. Tylypahkan taikakoulussa tämä hallinta toimi jokseenkin kevään 2012 ajan, minkä jälkeen homma alkoi räjähtää käsiin, kun oppilasmäärä kasvoi hallitsemattoman suureksi. Pienen ryhmän valvominen  ja heille kaikenlaisen hupaisan lisäpuuhan keksiminen on hauskaa ja virkistävää. Kun porukka kasvaa liian suureksi, menee aika ja energia struktuurien rakenteluun ja peruspäivityksiin, enkä ehdi edes lukemaan kaikkea kävijöiden tekemää. Silloin en koe enää hallitsevani sivua ja sen päivittämisestä menee pikkuhiljaa maku.

3. Haluan luoda jotain uutta ja erilaista, mitä muut kadehtivat. Tätä on vähän vaikeaa myöntää, mutta kaipaan Tylypahkan taikakoulua ylläpitäessäni saamaani ihailua. Parhaiten tämä toisten ihailu ja kateus näkyy minusta ideoideni leviämisessä. Keksin jonkin uuden tavan toteuttaa asioita ja koen onnistuvani keksinnössäni, kun joku muu käyttää samaa ideaa omalla sivullaan kuukautta tai kahta myöhemmin. Ideoitani kopioivat selkeästikin kadehtivat minua ja pitävät keksintöäni arvokkaana, mikä tuntuu aika älyttömän hyvältä. Ideoiden kopioimisessa ei minusta ole mitään väärää, kunhan kuviani ja tekstejäni ei levitellä ilman erillistä lupaani.

4. En halua luopua vanhasta ja käyttökelpoisesta. Tämä näkyy aika selkeästi nettipuuhastelussani ja erityisesti Tylypahkan taikakoulussa. Uusiokäytin Tylypahkassani surutta vuosina 2001-2005 tekemiäni oppitunteja ja tein niistä paranneltuja versioita. Koko sivuston ajatuskin lähti alkujaan siitä, että laitan vanhat tuntini taas nettiin muiden iloksi. Myöhemmin julkaisin sitten uudelleen samoja tunteja uusille tulokkaille, joten käytin aika paljon samaa materiaalia koko ajan. Kehitin loppupeleissä kyllä jotain uuttakin, mutta yli puolet Tylypahkan materiaalista oli olemassa entuudestaan. Samanlaista tiedostojen ja tekstien hamstrausta näkee esimerkiksi täällä Kotinoidan kolossa, missä haluaisin pitää arkistoa ihan kaikesta koskaan tekemästäni.

Minulla ei missään tapauksessa riitä aika ja energia Tylypahkan taikakoulun kaltaisen systeemin ylläpitoon. Toteutin koululla montaa ideaa samanaikaisesti ja monet järjestelyistä olivat erittäin aikaa vieviä. Taikakoulu Châteauhon siirretyt osat toiminnoista on jaettu ylläpitotiimille, mutta sielläkään en ehdi päivittämään niin paljoa kuin tarvitsisi. Silti olen nyt flunssaisena kehittänyt pitkän listan ideoista, jotka liittyvät Tylypahkaan ja jotka olisi tosi siistiä päästä toteuttamaan. En kuitenkaan usko, että ehdin toteuttamaan mitään idealistaltani ja se tuntuu turhauttavalta.

Ehkä vielä joku päivä rupean kokoamaan Kotinoidan koloon Tylypahkan taikakouluun suunnittelemiani asioita. Toistaiseksi yritän kuitenkin pysyä erossa Tylypahkasta ja keskittää aikaani Kotinoidan kolon tulevaisuuden muotoiluun ja Taikakoulu Châteaun päivittämiseen. Kun nyt olen löytänyt syitä sivujenperustamiskierteeseeni, pitäisi niitä oppia hyödyntämään jo olemassa olevien sivujen tekoon. Löytyisiköhän siihen vinkkiä jostain?

 

2 vastausta artikkeliin “Miksen pysty luopumaan Tylypahkasta?

 1. Hei!

  Tiedät/muistat varmasti kun minä peustin muutamaksi kuukaudeksi aika saman tyyppisen tyliksen kuin sinun. Oikestaan halusin vain kokeilla, miltä säännöllinen päivittäminen tuntuu ja riittääkö aikani siihen. Aika olisi riittänyt, mutta jotenkin alitajuisesti kehutin itselleni hirveän stressin päivittämisestä. Mitä jos en tee oppitunteja viikoittan? Lähtevätkö kymmenen jäsentäni pois, jos olen epäaktiivinen?

  Lisäksi kehitin itselleni tahallaan aivan hirveän määrän muuta puuhaa, ja osa muusta puuhastani oli aktiivinen jäsenyys sinun tyliksessäsi. Melkein koko kesän kamppailin kahden vaiheilla: eroanko sinun tyliksestä ja jatkanko oman tekemistä, vain lopetanko oman kouluni ja jatkan sinun tyliksessäsi? Joskus kesäkuun lopulla päätin luopua omasta. Silloinkin kaipasin päivittämistä ihan hirveästi, mutta pidin pätökseni.

  Olisit kyllä voinut tehdä yhdistämisessä toisinkin, jos olisit pyytänyt lisää ylläpitäjiä tylypahkaan, ja lopettamut Châteaun.

  1. Kiitos erittäin paljon Chelsea kommentistasi! Sinun kaltaiset ideoistani innostuvat ovat juuri niitä, jotka saivat Tylypahkan taikakoulun tekemisen tuntumaan niin mielettömän hyvältä. Teit samantyylistä ja käytit joitakin ideoitani, jolloin minusta tuntui siltä, että olin keksinyt jotain tosi nerokasta. (Olet siis hyvä esimerkki listani kohdasta 3)

   Uskollisimmat kävijät ja kommentoijat eivät lähde, vaikka välillä tulisikin pientä taukoa. Suurin osa kuitenkin ymmärtää, että elämässä on muutakin kuin nettisivut. Tiedän kuitenkin tuon stressin tunteen. Olen itse pikkuhiljaa kuitenkin oppinut antamaan itselleni anteeksi pidemmät päivitystauot. Elämäähän se vain on. Sitten välillä aikaa taas on enemmän ja voi tehdä enemmän. Minullahan ei kyllä päivitettävä koskaan lopu, kun olen edelleen Taikakoulu Châteaussa mukana ja teen tätä omaa nettisivuani. Päivittämistä ei siis sinänsä tule ikävä.

   Kaikki eivät tunnu ymmärtävän, miksi yhdistyminen toteutettiin juuri niin kuin se toteutettiin. Minulle siinä ei kuitenkaan koskaan ollut muuta vaihtoehtoa. Olen kuin naimisissa Châteaun kanssa. Lupasin 2004 ettei sivusto koskaan lopeta ja siksi sen lopettaminen ei ole minulle mahdollista. En ole minkään toisen sivuston suhteen tehnyt vastaavaa lupausta ja siksi uskon vakaasti, että Château on olemassa niin kauan kuin minäkin (tai ainakin niin kauan kuin teen netissä asioita). Taikakoulu Châteaun kanssa minulla on siis aina ollut täysin eri asenne sivuston tekemiseen kuin muilla sivustoillani.

   Tylypahkassa olin alunalkaenkin julkaisemassa uusiksi vanhaa omaa materiaaliani, enkä ollut henkisesti valmis jakamaan julkaisualustaa muiden kanssa. Silloin olisin joutunut jakamaan saamani huomion ja sivujen päivityksen tuoman vallantunteen jonkun muun kanssa, eikä se tuntunut ollenkaan houkuttelevalta. Siitä luopuminen ja käytännön toiminnan siirtäminen osaksi ikuiseksi tarkoitettua sivustoa tuntui paljon luontevammalta vaihtoehdolta.

   En nyt tiedä, selkeyttikö tämä pitkä selitys valintaani Tylypahkan lopettamisen suhteen. Halusin kuitenkin taas yrittää, kun niin moni sinun tavoin tuntuu kyseenalaistavan valintani. Olen edelleen sitä mieltä, että tein oikean päätöksen. Tylypahkan pohtiminen ja ideoiden kehittely ei kuitenkaan tunnu loppuvan, vaan se jatkuu samaan tapaan kuin viimeiset noin 14 vuotta elämästäni.

   Kiitos kommentistasi! Näistä asioista on oikein mukava keskustella, varsinkin muiden nettisivuja tekevien kanssa.

Kommentointi on suljettu.