Aikataulutus ja inspiraatio epätasapainossa


Olen jo yli vuosikymmenen tehnyt taikakouluja ja ajaudun näköjään aina samaan dilemmaan. Ideoita ja inspiraatiota olisi vaikka kuinka, mutta perusylläpitoon menee suurin osa käytettävissä olevasta ajasta. Mikä siis neuvoksi? Tässä pohdintani koskevat Tylypahkan taikakoulua ja Châteaun taikuuden koulua, joissa on aika erilainen lähestymistapa Potter-fanitukseen.

Tylypahkan taikakoulu ja liikaa ideoita

Aloitetaan pohdinnat Tylypahkan taikakoulun menosta. Sivusto pohjautuu kouluun, jota ylläpidin vuosina 2000-2004. Silloin ajatuksena oli, että jokaiselle luokalle olisi tietty määrä oppitunteja ja lopuksi loppukoe, jolloin saisi oikeasti opiskella taikuutta ja testata taitojaan. Tietenkin oppitunneilta, läksyistä ja kokeista jaettiin tupapisteitä samaan tapaan kuin Tylypahkan taikakoulussa nyt. Minulla riittää edelleen ideoita oppitunteihin, mutta aikaa ei niinkään. Tämä oli osoittautunut ongelman ytimeksi jo vuonna 2003, mutta olen onnellisesti unohtanut sen aloittaessani alusta vuonna 2011.

Suurimmat ongelmat ilmaantuvat, kun suunnittelen tekeväni 20 oppituntia jokaiselle luokalle. Kun oppilaita on seitsemällä luokalla, oppituntien määrä kohoaa huimaan 140. Nykyisellä viidellä luokalla (mikä muuten on samassa vaiheessa kuin vuoden 2004 loppupäässä) haluaisin julkaista jo 100 tuntia ja tämä kaikki pitäisi saada tehtyä reilussa kolmessa kuukaudessa. Tämä ei tietenkään ole mahdollista, mikäli haluan tehdä yhtään mitään muuta kuin oppitunteja. Esimerkiksi tupapisteiden jakaminen ja erilaiset teematempaukset ovat kuitenkin mukavia.

Toisena aikaavievänä asiana on se, että Tylypahkan taikakoulu on tehty erittäin riippuvaiseksi minusta. Olen ainoa, joka jakaa tupapisteitä, päivittää jäsenlistaa ja valvoo koulun menoa. Olen tarkoituksella pitänyt kaiken tämän omassa vallassani, sillä koen antavani erittäin suuren osan itsestäni oppitunteja kirjoittaessa. Lisäksi oppilaiden välillä on aina välillä kärhämää, jolloin on parempi pitää yksi henkilö vahtina ja poliisina rajoittamassa menoa tarpeen mukaan. Tärkeää on myös se, ettei minun tarvitse keskustella tulevista tapahtumista tai strategioista, vaan voin tehdä päätökset muista riippumattomasti.

Châteaun taikuuden koulu ja liian vähän päivitettävää

Olin mukana perustamassa Châteauta vuonna 2004 ja olen vannonut, etten päästä sivustoa kuolemaan. Olen tosissani tällaisista asioista, enkä siksi vielä kymmenen vuotta myöhemminkään näe, miten tämä sivusto voisi kuolla pois kokonaan. Järjestelmänä Château on aina ollut lähes Tylypahkan taikakoulun vastakohta, sillä sitä tehdään huomattavasti enemmän yhdessä.

Kaikki koulun jäsenet osallistuvat juonen kokoamiseen ja voivat luoda sisältöä koululle. Châteauta ylläpidetään ylläpitotiimin voimin, johon jatkuvasti otetaan mukaan uusia. Ylläpitämään pääsee aika helposti. Kaikille opettajiksi haluaville annetaan myös oikeudet jakaa tupapisteitä ja lisäksi opettajat voivat päästä tuvanjohtajiksi. Opettajilla on siksi paljon vaikutusmahdollisuuksia, mutta niin on kyllä kaikilla oppilailla ja otuksillain. Siinäkin on muuten eroa, sillä Tylypahkan taikakoulussa kaikki jäsenet ovat oppilaita.

Pääpainon on tarkoitus olla yhdessä tekemisessä ja vapaa-aikaa ehtii pelailemaan paljonkin, vaikka pelien teemat usein sivuavatkin opetusta. Tupapisteitä on myös saanut ihan vaan roolipeliviesteistä riippumatta siitä, ovatko ne oppitunneilta vaiko eivät. Tarkoitus on myös pitää pelien tausta suunnitellumpana ja tarkemmin kuvailtuna kuin Tylypahkassa, vaikka Châteaussa opiskeltaisiinkin asioita, joita Rowlingin kirjoissa ei mainita.

Päivityksen puolesta tunnun varanneeni Châteaulle tällä hetkellä vähän liikaa aikaa. Olen nyt toteuttanut kaikki ideani tai jakanut ne muille ylläpitotiimiläisille toteutettavaksi, eikä minulle riitä tekemistä. Päivitettävää ei yksinkertaisesti ole kertynyt odotettua määrää, kun pelissä on tällä hetkellä niin pieni määrä hahmoja. Odottamalla ja markkinoimalla tilanne tulee todennäköisesti vielä kääntymään toisin päin. Haluaisin käyttää enemmän aikaa Châteauhun, mutta olen jo vastannut kaikkiin keskeneräisiin peleihin ja aloittanut erilaisia pääsiäiskampanjoita ja suklaasammakkokampanjoita. Nyt minun on siis pakko odotaa sen kanssa. Odotan joko lisää väkeä tai lisää Châteauhun sopivia ideoita.

Pitäisikö jakaa aika uusiksi?

Olen syksyllä kokeillut käyttää suuremman osan ajastani Tylypahkan päivittämiseen kuin Châteaun päivittämiseen. Lopputuloksena oli kuitenkin se, että siirsin myös kaikki ideani Tylypahkaan, vaikka osa niistä olisi sopinut paremmin Châteauhun. Esimerkiksi joulukalenteri tuntui enemmän Châteaulaiselta idealta kuin Tylypahkalaiselta.

Muutenkin näillä kahdella sivustolla on aika erilaista porukkaa ja minun tarvitsee pohtia mitä missäkin kannattaa toteuttaa. Siksi en koe, että voin keskittää 95% nettipäivitysajastani yhdelle sivustolle. Silloin unohdan helposti toisen sivuston tarvitseman ajan ja sopivan suuntauksen.

En siis ainakaan näillä näkymin ole jakamassa aikaani uusiksi sivustojen välillä. Sen sijaan pyrin kehittämään Tylypahkan taikakouluun hieman vähemmän aikaa vievän systeemin ja Châteauhun hieman lisää puuhaa. Ehkä vielä keksin, miten saan kaiken tasapainoon ja ehkä jopa aikaa tälle henkilökohtaiselle blogilleni välillä.