Kiittämisen vaikeus


Minulle on pienestä pitäen opetettu, että kohtelias ihminen kiittää. On kohteliasta kiittää, kun saa lahjan ja on kohteliasta kiittää ruoasta. Riippumatta siitä, mitä mieltä saamistaan asioista on, pitäisi siis kiittää. Olen toki kohtelias ja kiitän ruoasta ja kaupan kassalla, mutta monet kiitosta ansaitsevat unohtuvat. Miten siis oppisin kiittämään niitä, jotka oikeasti ansaitsevat kiitosta tekemästään?

Ensimmäinen tunnistamani ryhmä, jota usein unohdan kiittää, ovat henkilöt joiden kanssa toimin yhdessä erilaisissa tehtävissä. Toimin partionjohtajana ja teen kaikenlaista yhteistyötä retkien ja projektien suhteen. Saan paljon apua ja hyviä vinkkejä aktiviteettien toteutukseen ja erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Muistan yleensä kiittää niitä, jotka osallistuvat olemalla mukana tapahtumassa tai aktiviteetissa, mutta taustavoimat ja vinkinantajat unohtuvat.

Tajusin myös, etten kovinkaan usein muista kiittää työkavereitani avusta kaikenlaisista pienistä vinkeistä oppilasryhmien kanssa tai laboratorion välineiden kanssa. Välillä olen ihan törppö, enkä edes kiitä niitä työkavereita, jotka ovat paikalla auttamassa hankalampien oppilaiden kanssa tai laboratoriotyön välineiden siivouksessa. Heitäkin pitää muistaa kiittää välillä.

Ehkä suomalaisilla olisi hyötyä siitä, että vietettäisiin erityistä kiitostenpäivää. Amerikassahan tällainen päivä jo on ja silloin on tarkoitus ainakin pohtia ja muistella, mistä kaikesta saamastaan on kiitollinen ja keitä kaikkia kannattaisi kiittää. En kuitenkaan usko, että kerran vuodessa vietettävä kiitospäivä on tarpeeksi. Sille olisi tarvetta joka viikko, tai ainakin joka kuukausi. Olisiko keskiviikosta arjen kiitospäiväksi?

Kiitokset toimivat motivoinnin keinona ja lisäävät arvostusta tehtyä työtä kohtaan. Palkka toki on osana motivoimassa työn tekoon, mutta niin monista asioista ei saa palkkaa. Siksi kiitosten antaminen on tärkeää, sekä sanoin että arovstavin teoin. Yritän oppia kiittämään useammin ja useampia. Niin monet ansaitsisivat enemmän kiitosta aherruksestaan.