Koulun ylläpito on pakkomielle


Oman koulun ylläpitäminen on hauskaa ja auttaa luomaan uusia kontakteja toisiin ihmisiin. Lisäksi tuntee itsensä onnistuneeksi, kun kouluun alkaa kertyä jäseniä ja säännöllisiä vierailijoita. Omalla kohdallani tästä on kuitenkin muodostunut jonkinlaisia pakko-oireita, jotka ovat johtaneet kymmeniin rekisteröityihin tunnuksiin ja varmaan jo lähemmäs sataan suunnittelulappuun, jotka tarkasti arkistoin laatikkoon tulevaisuutta varten. Miten tässä näin kävi?

Olen aloittanut oman koulun ylläpitämisen vuonna 2001, eli jo yli kymmenen vuotta sitten. Ensimmäisen kouluni yritin lopettaa keväällä 2004, ysiluokan kiireissä, mutta heti sen loputtua olinkin jo mukana seuraavassa kouluprojektissa. Syksyllä 2004 Château aloitti toimintansa, tällä kertaa yhteistyön tuloksena. Château on vieläkin olemassa, kiitos Essin, jonka sain jatkamaan ylläpitoa oman ajan loputtua kesken.

En siis tällä hetkellä ylläpidä omaa koulua, mutta olen tehnyt ainakin kolmelle eri tunnukselle aloittelevaa koulua kesän ja syksyn 2011 aikana. Nyt joululoman puuhia miettiessä olen jälleen ruvennut miettimään ”uuden ja paremman” koulun avaamista. Missäköhän vaiheessa muistan taas todellisuuden ja sen, ettei aikani kuitenkaan riitä enää tammikuussa minkäänlaiseen aktiiviseen ylläpitoon? Enhän saa VPR:ää enkä tätä blogiakaan kirjoitettua kuin maksimissaan kerran viikossa, yleensä vähän harvemmin.

Ideoita riittää edelleen paljon. Parhaimmat ideani olen kuitenkin omasta mielestäni tuottanut ensimmäiseen kouluuni ennen vuotta 2003. Silloin tekemisessäni oli vielä järkeä ja päivittämiseenkään ei mennyt liikaa aikaa. Ehkä haikailenkin vain takaisin vuoteen 2003, kun vielä tiesin, mitä taikakoululta haluan ja miten sen toteutan. Nyt ajatukset sitten lomilla menevät näiden aikaisempien loistavien ideoiden uudelleenarviointiin ja kehittelyyn ja jotenkin päädyn aina vaan huonompaan suuntaan. Ideat vaatisivat vieläkin enemmän aikaa toteutuakseen, sitä aikaa, jota aina vain vähemmän on.

Ehkä olen jonkinlaisessa riippuvuussuhteessa tähän koulun tekemiseen. En vain osaa irtaantua ajatuksesta itsestäni koulun ylläpitäjänä. Rehtorin roolista osaan kyllä irtautua, mutta haluan silti olla tekemässä. Vieroitusoireina ilmenee sitten pakkoa kirjoittaa suunnitelmia toisensa jälkeen siitä, miten toteuttaisin täydellisen taikakoulun tai miten soveltaisin php-kieltä tai blogipohjaa koulun tekemiseen. Ihan mielenkiintoisia ajatuksiahan nämäkin ovat, joten voisin palata niihin toisessa blogikirjoituksessa. En kuitenkaan tällä hetkellä ymmärrä, miksi jatkuvasti palaan samoille ajatuksen kiertoradoille.

Suurin tajuamiseni taitaa olla siinä, etten enää systemaattisesti lähde mainostamaan uutta sivua ja uutta ideaani ennen kuin saan sen tarpeeksi valmiiksi ja olen päässäni testannut ylläpitomahdollisuudet. Koska suurin osa ideoistani ei ole tämänhetkisen osaamiseni tai aikatauluni puitteissa toteutuskelpoisia, ette ole nähneet näitä koululuomuksiani eikä kukaan ole joutunut pettymään vastikään aloittamani koulun äkkikuolemaan. Pidän edelleen ajatuksiani hienoina, vaikken pystykkään toteuttamaan niitä.

Ehkä seuraavalla kerralla lähdenkin toteuttamaan koulua, joka vain on olemassa, mutta johon kävijät eivät voi erikseen liittyä. Silloin ei kukaan toivottavasti pety kuukauden päivitystaukoon tai vastaavaan ylläpidon olemattomuuteen. Kävisikö siellä kukaan kuitenkaan yhtä kertaa useammin tekemässä mitään, jos minäkään en niin tee?

Koulun perustamisessa ja ylläpitämisessä on jonkinlaisia pakkomielteen tai riippuvuuden kaltaisia tekijöitä. Tahdon onnistua ja olla suosittu myös virtuaalisessa Potter-maailmassa ja tahdon tehdä jotain ihailtavaa. En kuitenkaan taida pystyä toteuttamaan sitä koulun muodossa, vaikka monta kertaa olenkin yrittänyt. Pitää vielä miettiä tätä aihetta lisää. Palaan varmaan asiaan taas pääsiäisloman tai viimeistään kesäloman paikkeilla, kun jälleen huomaan näitä suunnitteluoireita.

Yksi vastaus artikkeliiin “Koulun ylläpito on pakkomielle

  1. Päädyinpähän kuitenkin leikkimään vähän pidemmälle blogipohjalla. Olen nyt muutaman päivän ajan arvioinut mahdollisuuksia onnistua. Halukkaat voivat käydä tutkailemassa aloitelmiani osoitteessa http://taikakoulu.wordpress.com. Toistaiseksi homma elää siis kokeiluasteella ja vasta onnistuneiden kokeilujen ja arvioiden jälkeen koulu ehkä aukeaa.

Kommentointi on suljettu.