Potterfanituksen loppu?


Jälleen alkaa yksi Pottervillityksen loppuhuipennuksista olla kohdalla. Nyt viimeinenkin sarjan elokuvista on ilmestynyt elokuvateattereihin, eikä niitä siis enää voi odottaa. Onko tämä kaikki loppumassa? Riittääkö faneja nettiin vielä kesän jälkeenkin, kun kaikki on jo nähty?

Viimeistä Harry Potter -kirjaa odotellessa netissä tuntui olevan tosi paljon Potter-faneja pohtimassa teorioita, kirjoittamassa omia versioitaan tarinasta ja roolipelaamassa Potter-maailmassa. Silloin heräsi myös ensimmäisen kerran keskustelu Pottereiden loppumisesta ja siitä, kuinka koko netti-ilmiö lähenee loppuaan. Eihän ketään voi kiinnostaa tarina, joka jo on saanut päätöksensä.

Ainakin omalle kohdalle iskikin sitten puolen vuoden masennus ja täysi loma Potter-fanituksesta, kun olin saanut seitsemännen kirjan (englanninkielisenä) luettua. Suomenkielistä versiota odottavia faneja kuitenkin riitti vielä ja nettivillitys ei sen takia loppunut, vaikka se ehkä hieman laimenikin. Myös suomenkielisen version jälkeen saattoi ehkä havaita pienen notkahduksen Potter-fanituksessa, mutta monet palasivat takaisin odotelemaan elokuvia.

Harry Potterin ympärille muodostunut Internetilmiö roolipeleineen, kouluineen ja fanisivuineen on muuttunut huomattavasti kymmenessä vuodessa. Sivuja ei enää ole yhtä paljoa eikä uusia sivuja ilmesty yhtä herkästi. Olen kuitenkin ollut huomaavinani muutosta Potter-fanisivujen iässä. Sivuja ei ehkä enää ilmesty samaan tahtiin kuin sieniä syyssateella, mutta ne eivät myöskään lopeta heti ensimmäisen rankemman jakson jälkeen. Yllättävän moni sivusto onkin selvinnyt hengissä vuoden tai pari. Tämän uskoisin johtuvan sitkeämmästä fanituksesta.

Tolkienin Taru sormusten herrasta on yksi erittäin pitkään esillä ollut saaga, jonka fanit lukevat kirjoja, luovat taidetta niiden ympärille, kirjoittavat omia tarinoitaan aiheisiin liittyen ja opettelevat haltiakieltä. Tämä ilmiö on jatkunut jo vuosikymmeniä ja faneja on jatkuvasti löytynyt uusia. Harry Potterista ja tarinan ympäriltä löytyy tätä samaa magiaa, joka tekee siitä ikuisesti ihaillun ja ajattoman saaga. Ei Harry mihinkään ole katoamassa.

Uskon Harry Potter -fanien säilyvän vielä pitkään, jopa J. K. Rowlingin kuoleman jälkeen. Tarinaan saadaan jatkuvasti uusia näkökulmia ja uutta pohdittavaa, vaikka kirjat ja elokuvat ovatkin jo valmiita. Todelliset fanit eivät kuitenkaan tarvitse jatko-osan tuomaa jännitystä ollakseen kiinnostuneita vaan löytävät jo olemassa olevasta materiaalista ja omista kirjailijantaidoistaan uuden ja mielenkiintoisen näkökulman. Potterfaniuden uusi aikakausi on vasta alkamaisillaan. Oletko sinä mukana?

5 vastausta artikkeliin “Potterfanituksen loppu?

  1. Potter-fanit ovat selkeästi kokeneet viimeisen kirjan jäkeen notkahduksen, mutta aina on tiettyjä perushahmoja ja väkeä liikkeellä, vaikka heistä aina silloin tällöin joku katoaa. Sanoisin kuitenkin, että minun mielestäni uusia kouluja syntyy edelleen aika tiuhaan ja ne lopettavat yhtä usein – mutta kaikki se tapahtuu suntuubissa, mitä itse en oikeastaan pahemmin seuraile, kunhan välillä teen jotain linkkienhakuretkiä. Siellä myös on selkeästi havaittavissa uuden sukupolven syntyä tänne nettimaailmaan. Siellä tämä keski-ikä taikakoulujen rehtoreilla on siinä 10-12v. iässä, mutta heillä on selkeästi omat juttunsa. Silloin kun minä joskus vuonna 2005 aloin pelailla Potter-kouluissa, vastaava ilmiö oli websin puolella. Koen, että nykyään nämä vankemmat Potter aiheiset sivustot ovat joko maksullisella domainilla, websillä tai jollain muulla hiukan ”vakavammalla” sivulla, kuten arkulla. Tosin nyt joku aika sitten suntuubillekin on ilmestynyt itsekoodattavia sivuja ja oikeastaan innolla odottelen mihin tämä tästä kehittyy.

    Takaisin kuitenkin tarkemmin Pottereihin. Potter fanisivut, koulut yms. sivut varmasti heikkenevät lähivuosina varmasti vain muutamiin keskeisiin sivuihin, samoin kuin monet muutkin roolipelit. Eihän Taru Sormusten Herrasta sivujakaan ole ihan mahdottomia määriä? Potter-faneille tulee varmasti ainakin vielä pitkään olemaan netissä tarjontaa, mutta kenties laatu paranee, koska nyt niitä pitävät ns. todelliset fanit, eivätkä pidän-kouluani-kuukauden-pystyssä sivuja ole hetken päästä juurikaan? Tosin kävijämäärien laajuutta sopii epäillä. Itselläni ei ainakaan ole aikeita kadota Potter-maailmasta lähiaikoina.

  2. Yritän itse selailla Suntuubia säännöllisesti, jotta löytäisin näitä uusia sivuja. Nykyisin löydän kuitenkin uusia sivuja ehkä kaksi kerrallaan. Joskus 2007-08 paikkeilla löysin jokaisella hakukerralla kymmenisen sivua. Kun vielä ottaa huomioon, etten enää etsi sivuja joka kuukausi, vaan noin joka kolmas kuukausi on tuo määrä minusta pienentynyt. Voi tosin olla, etteivät Suntuubiin tehdyt koulut harrasta yhtä laajasti linkinvaihtoa ja siksi niiltä löytäminen seuraaville sivuille on hankalampaa.

    Joka tapauksessa olen siis vakuuttunut todellisten fanien jatkamisesta. Minäkään en ole lähdössä mihinkään, vaikka hieman uudelleenarvioinkin toimintaani ja mietin ajankäyttöäni tarkemmin. Ainakin kaksi todellista Potter-fania on siis löytänyt toisensa…

  3. Minä olen 100 % Aito Potter-fani.
    Minä aion olla Potter-fani ja uskoa Harry Potteriin ja Taikuuteen. Vaikka mitä tapahtuisi, minä olen Potter-fani. IKUISESTI.

  4. Kiitos vastauksestasi (minävain)! Mukavaa, että Potterfaneja löytyy vieläkin. Fanitus on vähän muuttunut vuosien mittaan, mutta ei se tule loppumaan kokonaisuudessaan koskaan. Minäkin uskon olevani Potter-fani ikuisesti.

Kommentointi on suljettu.